Следвайте Гласове в ТелеграмДвама души са загинали по време на потопа

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДвама души са загинали по време на потопа
Коментари Харесай

Най-малко двама загинаха в потопа в Царево, председателят на съда и дъщеря й са сред изчезналите

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Двама души са починали по време на потопа в Царево, заяви кметът Георги Лапчев. Едното тяло е намерено в квартал Василико, а другото  - на плаж Нестинарка.

Все още не е ясна самоличността на починалите. От полицията към момента няма публична информация.  Продължават да са в неопределеност районната съдийка на Царево Мария Москова и щерка й.

Данните, с които разполага Кризисният щаб и към 16:10 часа са, че арбитър Москова и щерка й са пробвали да се изтеглят сами с Нисан Джук – бял на цвят. Те са били завлечени безусловно от пороя върху моста при гръцкия квартал Василико.

Да се предприеме избавителна интервенция към морето и все още е невероятно. Около 30 минути по-късно, до същото място се е опитал да се добере локален гражданин - мъж. Той желал да види какво тъкмо се е случило, само че е отвеян от придошлите води. Видян е от очевидци, само че към този момент Флагман.бг се въздържа да заяви самоличността и възрастта му.

Малко по-късно от ОД Министерство на вътрешните работи Бургас оповестиха, че починалите са мъж и жена, без да прецизират самоличността им.

Да се предприеме избавителна интервенция към морето и все още е невероятно. Около 30 минути по-късно, до същото място се е опитал да се добере локален гражданин - мъж. Той желал да види какво тъкмо се е случило, само че е отвеян от придошлите води. Видян е от очевидци, само че към този момент не е ясна самоличността и възрастта му.

Снимките демонстрират мястото в Царево, където пороят е отнесъл трима души преди към 4 часа. Досега оглед бе неосъществим. Тук за последно са видени ръководителят на Районния съд в Царево Мария Москова и щерка ѝ, които са пробвали да избягат с бял „ Нисан Джук “. Виждат се и други отнесени коли.

Мъжът, който се търси, по данни на очевидци, се е опитал да се закрепи за автомобил, само че водата е придошла внезапно с още по-голяма скорост и го е отнесла в морето.

На място е и шефът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов, който персонално е поел следствието.

Малко по-късно стана известно, че е намерено тялото на изчезналия мъж в кв. Василико в Царево. Смята се, че е локален гражданин, само че към момента не е разпознат от околните му. 

На място са шефът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов и началникът на Сектор " Охранителна полиция и КАТ " на ОДМВР-Бургас комисар Марин Димитров. 

Междувременно на плаж Нестинарка е открито друго тяло на мъж. Той също се води на този стадий незнаен. Дъждът и към 17 часа над Приморско и Созопол продължава да се излива и няма изгледи облаците да се разсеят. 

След река Караагач в Китен, преди малко прелива и река Ропотамо, която се намира на към 10 километра северно. 

Бедствено състояние по Южното Черноморие. Поройни дъждове заляха Царево, Ахтопол, село Кости, къмпингите Арапя и Нестинарка. На места дъждът е достигнал до 250 л/кв. м. за денонощие. Създаден е спешен щаб, който заседава в община Царево. Той е председателствен от кмета на общината Георги Лапчев.

Обилните превалявания от последните часове провокираха огромни наводнения по морето. Под вода са улици и обекти в Ахтопол и Царево, оповестяват от Meteo Balkans, представени от БНР. Наводнени са пътища, преливат реки, коли са под вода, има отнесени коли в морето.

Пострадали са и Варвара, къмпингите " Нестинарка " и " Арапя ". Тече евакуация от двата къмпинга и от с. Лозенец, от което 60 души са настанени в кметството.

Няколко индивида в региона на Царево имат потребност от помощ, сподели шефът Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " гл. комисар Александър Джартов. Част от тях са в къмпинг " Арапя ", други - в къмпинг " Нестинарка ". Екипи на пожарната са изпратени, с цел да ги изведат. Проблем сега са високите води, поради които напредването е мъчно, сподели Джартов.

В морето са завлечени каравани, коли, домашен уреди. През системата за предизвестие хората в Царево са предизвестени да стоят на по-високите етажи поради заплаха от наводняване. Потопът в числа е 330 л. на кв.м., измерен в с. Кости. За съпоставяне - в Карловско предходната година бяха измерени 150-160 на кв.м.

" Тотален потоп в Ахтопол, пътят Ахтопол - Царево е затворен ", написа свидетел в обществените мрежи. От АПИ оповестиха за затворен сектор на пътя Варвара - Бургас поради наводняване. От фрагментите се вижда, че равнището на водата е доста високо.

Община Царево разгласи бедствено състояние поради изобилните превалявания в района. То ще е в действие идващите 5 дни. Река Велека е преляла при с. Кости и залива обитаемото място, разгласи кметът на общината Георги Лапчев.

Без ток към този момент са Кости, Бродилово, Ахтопол, Варвара и Резово - екипите са затруднени поради затворените пътища.

" Направили сме цялостна организация да бъдат евакуирани хората, които са били в заплаха. Водата е невиждана, която се излива ", показа градоначалникът пред БНР Бургас.

Лапчев прикани да се ограничи придвижването на юг от Царево, доста сектори сега са затворени. " Към този миг всички обитаеми места имат ток, само че дъждът не стопира. Няма бедстващи хора, има няколко паднали коли, които са потърпевши ".

Поройният дъжд запуши дере, от което водата се оттича в морето, по тази причина и има доста наводнени жилищни здания, както и хотелски комплекси.

Министерството на туризма и община Царево призоваваха туристите и туроператорите да не се изтеглят сами. Евакуация, ще бъде направена единствено там, където все още се постанова такава, проведена от спешния щаб в града.

Двата язовира на територията на община Царево преливат. Ще осведомяваме хорота от Лозенец да бъдат излючително бдителни и да се изтеглят към по-високите елементи ", заяви пред БНР кметът на Царево Георги Лапчев.

" Количеството на падналите превалявания е такова, каквото никой не виждал. Имаме скъсани мостове и едно цяло село - Кости, което сега е под вода. Започнали сме евакуация на хората. Има и коли, ударени от приливната вълна, която е пристигнала доста бързо ". Водата продължава да приижда, означи кметът. По негови думи в Царево продължава да вали, а пикът на дъжда не е минал.

Предварителните данни са, че в два хотела в Царево са блокирани хора, заяви гл. комисар Александър Джартов, шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". " Дадени са им указания да се качат по високите етажи. Има и жители, които са в усложнение в колите си. Навсякъде ще окажем помощ ", добави той. Прекъснат е пътят сред Царево и Синеморец. Пътуват екипи, които да окажат помощ, сподели гл. комисар Джартов и посъветва: " Най-добре е тези, които са планували да пътуват в този регион, да не го вършат "
" Хората в постройките да се разположат на най-високите етажи. Тези, които имат опция да се изтеглят, да го създадат и да отидат на по-високи терени ", сподели още той.

Сложна е обстановката в къмпингите „ Нестинарка “ и „ Арапя “, откъдето сигналите са максимален брой. 

В община Царево ще бъдат задействани сирените за обявяване на популацията. Паркираните коли са под вода в Лозенец и Царево и се вижда единствено тавана им. Също по този начин се оповестява и за отнесели леки коли в морето.

" Деретата преливат. Има отнесени в морето бунгала, коли и каравани “, сподели пред bTV кметицата на Варвара Бистра Димова. По думите ѝ в бунгалото е имало хора, само че са съумели да се спасят. Няма потърпевши. „ Има една отцепена къща от водата. В долния завършек на селото две дерета се сливат на едно място и там те са отцепени от селото, мъчно можем да стигнем до тях ", сподели Димова, само че посочи, че хората нямат потребност от помощ.

Тя предизвести който се движи по Южното Черноморие край Варвара да кара с нараснало внимание, тъй като е отнесена пътна настилка.

Силен вятър и проливен дъжд се излива и в Ахтопол – от тази заран в градчето няма ток, мобилна мрежа и интернет обсег, описа пред националното радио почиващ в курортното населено място. " Цяла нощ валя, само че сутринта дъждът се ускори, доста мощен вятър задуха, а гръмотевиците падаха една през друга ", описа Аспарух Йорданов. " Улиците са реки, водата се оттича от целия град надолу, на кея е като езеро. Вероятно има и отнесени коли, само че нека няма потърпевши. Мен персонално ме е боязън да изляза на открито ", добави той.

В цялата община по крайбрежието е тежка обстановката, има къщи и хотели с откъснат достъп. Това пък съобщи пред Българска национална телевизия регионалният шеф на Бургас Пламен Янев във връзка наводнението в община Царево. Той прикани хората за успокоение и да останат на по-високи етажи, защото евакуацията сега може да бъде по-рискована, в сравнение с оставането на място.

Най-важно е хората да останат в сигурност, сподели още Пламен Янев.

Валежите в Югоизточна България се дължат на антициклона Оленка. Опасно време се стовари и в Гърция. Прогнозите са до историческите 1000 л/кв.м в Централна Гърция, написа " Метео Балканс ".

Помощ от страната

От Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) реагираха и оповестиха, че ще окажат оптимално бързо поддръжка на хората, потърпевши от наводнението в община Царево.

Към потърпевшия район пътува заместник-министър Гинка Машова, която ще взе участие в съвещанието на спешния щаб.

След прекъсването на преваляванията и оттичането на водата екипите на АСП са в подготвеност да стартират обходи на потърпевшите парцели и да създадат сложна обществена оценка на потребностите на хората от обществена, финансова, психическа и здравна поддръжка, както и да ги съветват за опциите да получат помощ от разнообразни институции.

Потоп и в Гърция

Валежите на доста места в Централна Гърция, Тесалия, Атика и Егейско море ще са обилни по количества. Ще има условия за неочаквани наводнения и мощни пориви напразно. Висок остава рискът и от материални вреди. Очаква се междинна и едра по мярка градушка. Бурите към края на деня ще образуват мезо - конвективни системи. Валежите ще са приблизително към – 40-80л./кв.м., като тук-там в Централна Гърция и Тесалия - над 400-500 л./кв.м

Източници: epicenter.bg, " 24 часа "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР